Heinz i Hitlers Luftwaffe

Heinz Wiesenhöfer voksede op i det fremstormende Nazi-Tyskland i 30’erne og blev som soldat i Hitlers Luftwaffe indlemmet i det kolossale militærapparat, da han i 1941 var 19 år og allerede uddannet ingeniør.

         I bogen Heinz i Hitlers Luftwaffe - et tysk vidnesbyrd fra 2. Verdenskrig udgiver Trykværket og redaktør Susanne Kraghs hans optegnelser og vidnesbyrd fra et land, som havde tabt 1. Verdenskrig, hvorfor mange ønskede oprejsning.

         Under nazisternes fremmarch i ’Det Tredje Rige’ lærte alle tyskere at tro på en bedre fremtid, hvor ingen ville sulte, hvor alle fik uddannelse eller arbejde, og hvor Tyskland ville udvikle sig til en stærk stormagt.

         Ganske få så, hvilken fanatisme, manipulation, vanvid og død, nazisternes ideologi medførte. Klarsynet kom for de fleste først, da løbet var kørt.

         I bogen skriver Heinz om sin opvækst, uddannelse og involvering i krigen, om lemlæstelse og om at slå ihjel for at overleve. Og også om en stormende forelskelse i en dansk pige. Heinz fortæller, at han var glad for ved krigens afslutning ikke at vide, hvad fremtiden skulle bringe.

 

Ønsker ingen gentagelse

Heinz ønsker på ingen måde nogen gentagelse af denne epoke, og det er i den ånd, hans vidnesbyrd nu kommer frem.

         Heinz Wiesenhöfers ønske var at fortælle, hvad krigen har betydet for ham, og hvordan den har påvirket hans liv. Heinz mente, det var på tide, at øjenvidneberetninger fra den menige tyske soldat under 2. Verdenskrig blev udgivet, så også deres side af krigen blev fortalt, specielt fordi han følte, at det var et tabubelagt emne. Dette ønskede han at gøre op med. På samme måde ønskede Heinz også, at vi skulle blive klogere og få en forståelse af, hvad krig har af omkostninger - for den enkelte.

         Redaktør Susanne Kragh, som mødte ham og formidler hans beretning i bogen, fortæller: ”Efter vores første møde fattede jeg interesse for den gamle mand med glimt i øjet og for den oprigtighed, hvormed han fortalte sin beretning. På et tidspunkt spurgte jeg, om jeg måtte se materialet. Og hvilket materiale, alt var dokumenteret. Soldbuch, flyver-logbog, Ahnenschein, beviser, identitetskort, udskrivnings-dokumenter fra et lazaret og rigtig mange fotografier.

         Man kan på de indtalte bånd tydeligt høre og fornemme den store følelsesmæssige påvirkning, som krigen har haft på Heinz, og hvor klart oplevelserne lige til det sidste stadig stod i hans erindring. Desuden havde Heinz sin Soldbuch, og med den i hånden kunne han gengive beretningerne meget præcist.”

Genre: 

Pris: 

249,00 kr.

ISBN: 

9788793709126

Lignende bøger

Forfatter

Susanne Kragh

Født 1957. Jeg erkender at mit uddannelsesniveau slet ikke berettiger til at udfærdige bogen om Heinz. Alligevel tog jeg udfordringen op, og det har taget mig mere end 5 år af min fritid at undersøge, forske og skaffe beviser for, at Heinz’ vidnesbyrd er autentisk gennem en kildekritisk grundig undersøgelse. Desuden har det været vigtigt for mig, at beretningen fremstod korrekt efter de informationer, jeg har fået fra Heinz selv.